Bästa kokboken
Fredagen den 29 oktober delade Måltidsakademien ut priser till årets bästa kokböcker. Mathias Dahlgrens bok Det naturliga köket fick pris för Årets bästa kokbok, utgiven på Norstedts, med motiveringen:"Vår främste världskock manifesterar sin förmåga att av det naturliga närma sig det överjordiska. En avspänd, högpresterande konstnärssjäl har gjort sin bibel."Norstedts belönades också i andra kategorier:À la carte: Mathias Dahlgren - Det naturliga köket"Vår främste världskock manifesterar sin förmåga att av det naturliga närma sig det överjordiska. En avspänd, högpresterande konstnärssjäl har gjort sin bibel."Ceremoniella måltider:Leif Mannerström - Mannerströms julkokbok"Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker."Speciallitteratur – metod:Paul Svensson - Paul grillar"Vill man få extrafräs på sitt grillande är detta rätta hjälpmedlet. I en genre man trodde var slocknad eldar Paul Svensson på med fantasifullt osande recept som får en att längta efter sommaren."Årets kulturgärning:Jan Hedh - 277 sorters kakor"Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare."Köksträdgårdslitteratur: Björn & Marie Hansson - Kryddväxter"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok, som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon - en skatt för den som vill veta allt."Folkets röst:Allt om mat - Stora kokboken"I denna imponerande lunta har Allt om Mats kvalificerade redaktörer och provkökslagare kokt ner 40 års samlad erfarenhet."