Sebastian Höckert är Årets Kock
Efter en tuff kamp idag var det Sebastian Höckert från Swedish Taste i Göteborg som tog hem titeln Årets Kock.
Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg
Daniel Räms, Pontus!, Stockholm
Linus Ström från Thörnströms kök
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning där vinnaren får ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj. I år skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal. Kockarna tävlade med bästa recept på valfri varmrätt, med villkoret att minst en mejeriprodukt utöver smör ska ingå.
Foodnet är på plats i Globen och återkommer med en intervju med Årets Kock så snart som möjligt!
I jurygrupperna ingick:
Ordförande (sitter med i båda jurygrupperna)
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö
Metodjury (bedömer handlag och hygien)
Markus Aujalay (tävlingsledning), Årets Kock 2004, Winterviken, Stockholm
Jonas Dahlbom (tävlingsledning), Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre
Råvarukorg, tävlingsuppgift 1:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö, Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm, Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm, Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg, Krister Dahl, Kocklandslaget, Paul Svensson, PaulSvenssonMat, Stockholm, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Elin Peters, journalist Dagens Nyheter samt Camilla Läckberg, författare
Huvudråvara ren, tävlingsuppgift 2:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö, Gustav Otterberg, Leijontornet, Stockholm, Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland, Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fond, Göteborg, Magnus Ek, Oaxen, Mörkö, Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm, Hans Välimäki, Chez Dominique, Helsingsfors, Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York, Helena Donar, marknadsdirektör Arla Foods samt Eskil Erlandsson, jordbruksminister