23948sdkhjf

Gustav Trägårdh är Årets Kock

Efter en tuff kamp idag var det Gustav "filbunken" Trägårdh från Basement i Göteborg som tog hem titeln Årets Kock. – Jag kände att jag satte rätterna jävligt bra! Men det kan man ju inte säga före... sa den glade vinnaren till Foodnet efter prisutdelningen.
"Lugn som en filbunke..." hann juryns ordförande Fredrik Eriksson säga innan jublet bröt ut i Globen. Då stod det klart för den göteborgska hejaklacken vilken av de fyra återstående kockarna som hade tagit hem Årets Kock. Daniel Räms från Pontus! plockade silvret och Magnus Persson från Carl Michael i Stockholm kom på bronsplats.

Gustav, är du lugn som en filbunke?
– Tja, jag har ju två barn på 5 och 6 år därhemma och är delägare i fyra krogar förutom mitt jobb på Basement. Genrepet till tävlingen körde jag hemma i köket med ungarna, säger den nyblivne Årets Kock.

Hur kändes tävlingen?
– Jag kände att jag satte rätterna jävligt bra! Men det kan man ju inte säga före...

Vad var svårast?
– Tajmingen med råvarukorgen, de går inte ut med faten förrän tiden är ute.

Så här i efterhand kan han också erkänna en miss.
– Jag skulle ha haft äpple med i min renrätt, men jag glömde det!

Att delta i Årets Kock var inget självklart beslut, och heller ingen livslång dröm.

– Det var faktiskt Göteborgs restaurangförening som övertalade mig att skicka in. Sen dess har jag våndats, säger han och skrattar.

Du var äldst i startfältet (36 år) och bäst, hur känns det?
– Jag tror faktiskt att jag har mer energi och springer marathon snabbare än de unga kockarna som är här! Jag går upp tidigt och lägger mig sent, jag kan inte komma ihåg senaste gången jag sov till nio! Fan trot' om inte äldre orkar mer!

Hur mycket har din arbetsplats (Basement) betytt för segern?
– Allt! Utan Basement hade det inte blivit något. Medarbetarna och arbetet spelar stor roll när man förbereder sig för något sådant här.

Hur kommer ditt liv att påverkas av segern?
– Jag har redan ett jäkligt komplicerat livspussel, så skillnaden blir väl perifer! Men min familj kommer fortsätta vara nummer ett, två och tre, så får resten komma sedan.

Vart går segerresan?
– New York, jag har aldrig varit där.

Gustavs chef på Basement, Ulf Wagner, fick skåla i champagne med sin toppkock. Sedan var det bara lovord.
– Han är världens bästa kock – det har jag sagt i tio år! Han är dessutom fenomenal på att räkna och kan konsten att hålla ett kök i trim.

Trodde du att han skulle ta hem det här?
– Jag hade på känn att det kunde gå väldigt bra.

Blir det Årets Kock-meny nu på Basement?

– Vi sätter ju våra teman långt i förväg, jag skulle ha "stjärnorna på slottet"-tema nästa vecka. Men nu kanske jag får tänka om!

I finalen som gick av stapeln i Globen Annexet tävlade Gustav mot:

Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Daniel Räms, Pontus!, Stockholm
Linus Ström från Thörnströms kök
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Sebastian Höckert från Swedish Taste i Göteborg

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning där vinnaren får ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj. I år skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal. Kockarna tävlade med bästa recept på valfri varmrätt, med villkoret att minst en mejeriprodukt utöver smör ska ingå.

I jurygrupperna ingick:
Ordförande (sitter med i båda jurygrupperna)
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö

Metodjury (bedömer handlag och hygien)
Markus Aujalay (tävlingsledning), Årets Kock 2004, Winterviken, Stockholm
Jonas Dahlbom (tävlingsledning), Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre

Råvarukorg, tävlingsuppgift 1:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö, Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm, Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm, Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg, Krister Dahl, Kocklandslaget, Paul Svensson, PaulSvenssonMat, Stockholm, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Elin Peters, journalist Dagens Nyheter samt Camilla Läckberg, författare

Huvudråvara ren, tävlingsuppgift 2:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö, Gustav Otterberg, Leijontornet, Stockholm, Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland, Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fond, Göteborg, Magnus Ek, Oaxen, Mörkö, Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm, Hans Välimäki, Chez Dominique, Helsingsfors, Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York, Helena Donar, marknadsdirektör Arla Foods samt Eskil Erlandsson, jordbruksminister

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062