Fem finalskolor slåss om titeln "Årets Skolkock"
– Via SkolmatsGastro vill vi höja statusen för skolmaten och de viktiga skolkockarna, säger Kurt Weid, grundaren av det svenska kocklandslaget och köksmästare på Lantmännen.Skolmaten är mycket viktig för barns prestationer och ork i skolan och borde tas på större allvar, fortsätter han. Under hösten 2009 inbjöds landets samtliga skolkockar till att bilda lag och tävla i SkolmatsGastro, en rikstäckande tävling för skolkockar. Initiativtagare och arrangör är Lantmännen. Första gången SkolmatsGastro genomfördes var 2008. Finalisterna ska vid tävlingen servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött. 10 kronor är maxbeloppet per rätt och recepten ska fungera för minst 100 personer. Deltagarna ska även klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury – bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare, totalt cirka 40 personer. En expertjury som leds av Kurt Weid och består av bland andra Paul Svensson, välkänd kock och deltagare i ”Matakuten”, Annika Unt Widell från Skolmatens kommer och Karin Lidén, ordförande i branschföreningen Kost & Näring kommer också att bedöma arbetet. Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund. Det vinnande laget, som av skolminister Jan Björklund koras till ”Årets Skolkock” den 20 april, får ett utbildningsstipendium i form av en resa till den schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få ta del av hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.