Matlåda stressar mer än utelunch
Det är måltidsserviceföretaget Fazer Amica som har undersökt svenskarnas lunchvanor och kommit fram till att de som äter medhavd matlåda lägger ned i snitt 10 minuter mindre på att äta sin lunch jämfört med dem som lunchar ute på restaurang, 22 respektive 32 minuter.Samtidigt visar siffror från Lunchfrämjandet att matlåda är den vanligaste arbetslunchen 3-5 gånger i veckan för 34 procent av svenskarna. Inte fullt lika många, 27 procent, besöker en personalmatsal eller lunchrestaurang lika ofta.Stressforskare menar att en ordentlig lunchpaus är viktigt för att återhämta sig på jobbet.»Äter vi under stress eller när vi exempelvis sitter framför datorn får vi mindre mängd blod till magen, men även vår aptitreglering påverkas och vi kan känna oss belåtna. Det kan i sin tur leda till ökat sötsug och i slutändan göra att man ökar i vikt«, säger Petra Lundström som har en fil. kand i fysiologi och en fil. mag i nutrition.