Dålig frityrolja byts inte ut
Vissa restauranger borde hålla bättre koll på frityroljan. I Landskrona slarvar en av fyra, visar en analys som kommunens miljöförvaltning gjort.
»Det är främst thai- och kinarestauranger«, säger John Samuelsson, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen, till Helsingborgs Dagblad.
Syftet med analysen handlar inte om att någon har blivit dålig av maten på de undersökta krogarna, eller att den skulle smaka dåligt, utan snarare om att upplysa branschen att hålla koll på oljan för att kunna byta ut den innan den har blivit för gammal eller förorenad.
Kontroll av frityrolja finns inte med på Livsmedelsverkets checklista på egenkontroll, men det är fritt för respektive miljöförvaltning på kommunen att lägga till om man så önskar.
»Så kan det nog bli«, säger John Samuelsson.
Främsta kännetecknet på gammal frityrolja är dålig lukt. Färsk frityrolja har en ljus färg medan gammal olja ofta blir mörk brunaktig, även om det finns rapsolja som blir grumlig och brunfärgad utan att vara dålig. Frityroljan bryts ned snabbare om kött kokas i fritösen jämfört med grönsaker.