Märkt krogmat en dålig idé
EU vill att all mat på restauranger och caféer ska märkas med information om bland annat ursprung, innehåll och allergener. Förslaget får tummen ned av Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.
Förslaget kritiseras nu av Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.
»Ska företagen klara av den här förändringen tvingas de begränsa antalet maträtter som erbjuds, övergå till färdigförpackade och färdigmärkta ingredienser istället för färska produkter från den dagliga marknaden, standardisera menyer och rätter och i slutändan att höja priset gentemot kunden«, konstaterar SHR:s vd Mats Hulth i ett uttalande.
Enligt SHR:s bedömning skulle förslaget medföra en merkostnad för branschen på minst 200 miljoner kronor per år samt utslagna företag och en extrem likriktning.
»Vi förstår att det finns ett välvilligt syfte, men med det förslag som nu ligger skulle vi få menyer tjocka som receptböcker eller tvingas göra nya var och varannan dag, och det rimmar dessutom mycket illa med regeringens ambitioner om regelförenklingar«, fortsätter Mats Hulth.