Utbrett krogfusk trots åtgärder
Siffran kommer från en enkätundersökning bland 800 restauranger som tidningen Restaurangvärlden har låtit genomföra. I den har effekterna av personalliggaren granskats och respondenterna har också fått uppge de vanligaste sätten att fuska med kassan, råvarorna och lönerna på krogen.Drygt hälften av de tillfrågade, 52 procent, säger att det går att fuska med personalliggaren. Nästan lika många, 46 procent, hävdar att det går att fuska med kassasystemet. Och 70 procent känner någon som jobbat svart i restaurangbranschen. Det vanligaste sättet att fuska med personalliggaren är att skriva ut personalen några timmar tidigare om ingen kontroll ägt rum under dagen. Även om kontroll sker är den bristfällig.»Trots att min restaurang har granskats flera gånger har ingen kontrollerat vem som jobbar i köket. Jag har alltid frågat om de vill träffa personalen men det vill de aldrig göra«, säger en av krögarna i undersökningen.För att få loss pengar att betala svart arbetskraft med kräver det tillgång på svarta pengar. Det får man oftast genom att låta bli att stämpla in köp i kassan. Här har även leverantörer av kassasystem en roll med i spelet. »När jag var på en mässa erbjöd sig nästan alla försäljare av kassasystem att visa hur man döljer försäljning«, uppger en krögare.Trots kritiken mot personalliggaren menar mer seriösa krögare att den bidrar till att skapa en sundare konkurrens och att den är ett led av flera till att rensa upp i branschen.