23948sdkhjf

Första Svanen norr om Härnösand

Teatercafét och Restaurang Äpplet i Umeå har sällat sig till den växande skaran av Svanenmärkta restauranger i Sverige.
Den 7 november tilldelades Umeå Folkets Hus utmärkelsen Svanen och därmed kan både Teatercafét och Restaurang Äpplet kalla sig Svanenmärkta.

Personalen har jobbat i nio månader med sin Svanenmärkning.
»Det är en bebis som har fötts. Nu ska vi bara lära den att gå, säger Carola Rönnqvist, marknadschef på Umeå Folkets Hus, till folkbladet.nu.

»Vi har gjort en ordentlig genomlysning av företaget och har sett över i princip allt inom företaget som kan smutsa ner miljön«, fortsätter Carola Rönnqvist.

Bland annat har restaurangernas ugnar byggts om för att minska elförbrukningen och sett över användningen av glödlampor, städ-, disk- och tvättmedel, papper och transporter.

Men då det gäller maten har man redan kommit långt i och med ett smart-mat-projekt som inleddes 2005. Så den delen av verksamheten har man inte behövt förändra.

Fakta Svanen
För att få Svanenlicens måste restaurangen till viss del servera ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat. Restaurangen ska också arbeta med att minska sin energianvändning, byta ut miljöfarliga kemikalier vid disk och städ, sortera sitt avfall och minska transporterna.

Det kostar 18 000 kronor för restauranger att ansöka om Svanenlicens. Om ansökan beviljas tillkommer en årsavgift som baseras på den totala omsättningen för restaurangen med en minimiavgift på 9 000 kronor per år och en maxavgift på 65 000 kronor per år. Rabatt ges om restaurangen tillhör ett redan Svanenmärkt hotell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078