Kändiskockar lagar mässmat
I helgen öppnar sju av Sveriges främsta kockar en gemensam krog på Det Goda Köket på Stockholmsmässan 7-9 november. Lika många rätter står på den föreslagna menyn.
En av kockarna är Danyel Couet på F12-gruppen och kökschef på Le Rouge i Gamla stan. Hans rätt är en klassisk coq au vin baserad på svenska råvaror, sånär som på vinet. En annan är Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, som har valt en lågtempererad lax med bland annat ägg- och blomkålscrème och brynt smörpulver.
Men inget salt som inte för något sött med sig. Konditorn Magnus Johansson på Xoko stillar begäret hos alla chokladälskare med en choklad- och tryffeldessert.
Den som däremot hoppas på att få en glimt av kändiskockarna blir med största sannolikhet besvikna. För det är inte kockarna själva som rör i grytorna, även om de har gett noggranna instruktioner till dem som gör det.
Kockarna har ädelt avsagt sig ersättning och istället har 20 000 kronor i stipendiepengar avsatts till en person som har bidragit till matkulturens utveckling. Stipendiet kommer att delas ut på mässan den 7 november.
Meny på Kockarnas Krog
*
Pontus Ostronbar med Franck Alfvin
Franck presenterar ett urval av sina ostronfavoriter att prova
**
Danyel Couet, F12-gruppen
Coq au Vin med "Tockafarmarens tupplår Le Rouge", med selleri och krutonger
Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus
Krämig Smögenräksoppa, med Västerbottenost & Ingrid Marie äpple vid sidan om
Johan Jureskog, Rolfs Kök
Rödsvinsbrässerad oxkind med tryffelpotatispuré
Tom Sjöstedt, Selleri/Pontus catering
Lågtempererad lax med ägg- och blomkålscréme, brynt smörpulver och tillbehör
Tommy Myllymäki, Julita värdshus
V ildsvinsbratwurst med syrad majrova och jordärtskockspuré
***
Magnus Johansson
Choklad- och tryffeldessert för hugade chokladälskare