23948sdkhjf

Årets Krog 2008 finns i Växjö

På kvällen den 3 november hade alla pristagare i premiärupplagan av Restauranggalan 2008 mottagit sina priser på Grand Hôtel i Stockholm. PM & Vänner i Växjö var en av dem.

Foto: Janne DanielssonTotalt delades tolv priser ut under kvällen. Full pott blev det för Kock & Vin i Göteborg som kammade hem både Årets Sommelier i Alexander Bäckman och Årets Krögare i Björn Persson. Årets Krog 2008 blev PM & Vänner i Växjö, som också var nominerade i kategorin Årets Matsalsteam. Den senare vanns av Lux Stockholm. Björn Stenbeck på Salt & Brygga i Malmö är Årets Medvetna Krog 2008 och Yogayama Foods i Stockholm blev Årets Hälsorestaurang 2008.På Restauranggalan är det branschens priser till branschen som står i centrum. Arrangör är tidningen RS - Restauranger & Storkök och syftet är att premiera dem som under året har berikat och lyft restaurangsverige. Förutom priserna är galan tänkt som en arena där olika mat- och dryckesaktörer kan mötas, utbyta erfarenheter och hylla årets pristagare. »Med Restauranggalan vill vi skapa ett årligt återkommande evenemang där vi samlar hela branschen, och där många olika typer av yrkeskunnande premieras. Vi är väldigt stolta över att ha de tre tunga branschföreningarna Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille med som samarbetspartners bakom satsningen«, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.Samtliga pristagare i Restauranggalan 2008:Årets Krog: PM & Vänner, VäxjöÅrets Krog 2008 har tack vare långsiktighet, envishet, kreativitet och stenhårt kvalitetsfokus satt Växjö på den gastronomiska världskartan. Lokala råvaror i kombination med internationell inspiration skapar tillsammans med personligt bemötande och ett vinkunnande i världsklass en oförglömlig krogupplevelse.Priset delas ut i samarbete med stiftelsen Sveriges Bästa Bord.Årets Krögare: Björn Persson, Kock & Vin, Göteborg Årets Krögare 2008 kombinerar ett målmedvetet strategitänkande med en enorm kunskap om mat och dryck i kombination. Högt uppsatta mål från start har resulterat i många fina priser och utmärkelser samt i år kulminerat med restaurangens första stjärna. Allt detta inom en smart ram för en lönsam affärsrörelse.Årets Krogmiljö: Mathias Dahlgren, Matbaren, StockholmÅrets Krogmiljö 2008 ger gästen en känsla av att den alltid funnits just på denna plats. En skenbart enkel, ren och vacker miljö kombineras på ett genialiskt sätt med trivsamhet, charm och exklusivitet. Genomtänkta färgnyanser och fingertoppskänsla i material- och möbelval spelar perfekt mot restaurangens meny, bemötande och stämning. RS Hederspris: Gert Klötzke, Umeå universitetMed gedigen kunskap och ett stort och oegennyttigt engagemang har mottagaren av RS Hederspris 2008 verkat för den svenska gastronomin. Han har lyft svensk matkonst till nya höjder – och visat världen att Sverige håller kulinarisk toppklass. Han verkar dessutom för återväxten i branschen genom sitt engagemang i Umeå Universitet. RS Hederspristagare 2008 är en perfektionist, en pådrivare och en stor förebild.Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.Årets Framtidslöfte: Rodrigo Pérez, Rue de Pont Nouveau/Juniorkocklandslaget, Stockholm Årets Framtidslöfte 2008 är beviset för att hårt slit lönar sig. Dubbel- och trippelarbete parallellt med studierna och hårdträning med Juniorkocklandslaget visar på stor målmedvetenhet och ambition hos denne unga kock och konditor, fast besluten om att ta sig till toppen. Han kommer att lyckas.Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.Årets Smaksättare: Masao Mochizuki, Ramen Ki-Mama, Stockholm Årets smaksättare har visat att det går att konkurrera med ursprungliga smaker och fina råvaror på en annars ganska likriktad etnisk krogmarknad. Han var en pionjär redan i mitten på 70-talet när japansk mat knappt hade landat i Sverige, och har sedan dess fungerat som en mentor och inspirationskälla för många efterföljande restauratörer.Årets Sommelier: Alexander Bäckman, Kock & Vin, Göteborg Det personliga engagemanget hos Årets Sommelier 2008 genomsyrar såväl hans arbete i matsal som i undervisningslokalen. Guidad av sin nyfikenhet hittar han fram till nya klockrena kombinationer. Möt en dryckernas tusenkonstnär som inte enbart begränsar sig till vin.Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen. Årets Barkoncept: El Diablo Dining Club, StockholmVinnarna bakom Årets Barkoncept 2008 har med mod, passion och envishet utgått från en baktalad spritsort och gett den stjärnstatus. Barhantverket är oklanderligt och sättet att integrera kunskaperna om kvalitetstequila i meny- och matsalsarbetet lyfter upplevelsen flera nivåer. Priset delas ut i samarbete med Svenska Bartenders Gille.Årets Hälsorestaurang: Yogayama Foods, Stockholm Genom att på ett unikt sätt utvidga och kombinera begreppen hälsa och restaurang har Årets Hälsorestaurang lyckats skapa ett tydligt helhetskoncept som inspirerar till nytänkande inom hela branschen. Sammanhanget som de goda, nyttiga och medvetna måltiderna serveras i skapar en skön stämning som får kroppen att slappna av och själen att njuta. Årets Medvetna Krog: Salt & Brygga, Malmö Årets Medvetna Krog 2008 är medveten på många olika plan – allt ifrån den ekologiska profilen, hur personalen mår till val av material som kommer att hålla i minst 25 år tas med i beräkningen. En pionjär före pionjärerna som visar att det går att driva en långsiktigt hållbar restaurang och att en annan, bättre värld, faktiskt är möjlig.Årets Matsalsteam: Lux Stockholm, StockholmMed ett naturligt och vänligt värdskap ger Årets Matsalsteam 2008 en professionell och personlig service utan att vara privat. Hög kunskapsnivå kombineras här med en stor portion lekfullhet och kreativitet. Rätter avslutas vid bordet på överraskande sätt, det flamberas och görs blixtfrusna granitéer. Ett lysande exempel på att matsal och kök är en helhet som tillsammans kan nå svindlande höjder. Journalisternas Kock: Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland Med en osviklig känsla för smak förmedlar Journalisternas Kock 2008 både i radio och via sina kockböcker en genuin kärlek till sitt yrke. Med smittande entusiasm når hon fram till den vanliga matlagaren och lockar till nya smakexperiment.Vinnaren utses av Sveriges ledande matjournalister.LÄS MERwww.restauranggalan.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125