23948sdkhjf

Potatisspråket är här

Fast eller mjölig? Potatis är långt mer än en konsistensupplevelse. Den kan smaka till exempel smaka kastanj, mandel eller kikärta. Nu har potatisen fått en egen språkdräkt.

»Smakupplevelser ligger i tiden och i samband med att FN har utsett 2008 till potatisens år vill vi uppmärksamma ett bortglömt kulinariskt område – potatisens smak«, säger Kari Pettersson, potatisambassadör.I det så kallade Smakordsprojektet har en tränad panel provat elva vanliga potatissorter för att komma på hur deras smak kan beskrivas. Dessa är Amandine, Asterix, Bintje, Cherri, Folva, Fontane, King Edward VII, Mandelpotatis, Melody, Sparrispotatis och Terra Gold.Smakpaletten skiljer sig väsentligt åt mellan olika sorter, visar det sig. En slutsats är bland annat att mjöliga sorter har en bredare smak än fasta. Smakupplevelsen påverkas också i hög grad av hur länge potatisen får koka. Överkokning ger en jolmig potatis med sämre smak. Och något överraskande försämrar salt många av potatisens smaker, så var måttfull med saltkaret.I samband med potatisprovningen delades pris ut för bästa King Edward-potatis till potatisodlarna Bröderna Jarander på Tornby gård i Borensberg. Vinnarpotatisen beskrivs med smakord som sötsyrlig kronärtskocka, söt frysärta och smörig kastanj.Förutom Kari Pettersson har potatisprojektet letts av måltidsdoktor Richard Tellström vid Restauranghögskolan i Grythyttan med finansiellt stöd av svenska potatisodlarföreningar och Svensk Potatis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078