23948sdkhjf

Smakrik sjukhusmat med SoFresh

Italiensk kycklingpasta eller sej med fetaost? I veckan är det premiär för Sodexhos färdigmatskoncept SoFresh. De kallmatsframställda rätterna ska serveras till patienter på sjukhus.

Foto: Lennart WeibullDe tjugo rätterna på menyn har tagits fram av Sodexhos dietister med inspiration från Svenska Kocklandslaget. Maten är anpassad för olika behov och ger patienten möjlighet att välja vegetarisk, ekologisk, hackad eller passerad kost samt annan specialkost.»Det har varit roligt att få vara med och ge synpunkter på sammansättningen av rätterna och tipsa om smaker för att förhöja matupplevelsen«, säger landslagskocken Carina Brydling.Produktionen av SoFresh sker i det nyinvigda Stjärnköket i Märsta. Där sker all tillagning enligt den så kallade kallmatsmetoden. Maten portionsförpackas i en obruten kylkedja och värms sedan i mikrovågsugn i direkt anslutning till serveringen.SoFresh-menyn:1. Pesto och fetaost vit fisk med apelsinsmakande fullkornsris*2. Gryta med tomat, ingefära och lime* 3. Köttbullar med rotfruktsgryta smaksatt med senap och kummin*4. Kyckling och nudlar i rödcurry sås*5. Quorn i sötstark sås*6. Baconlindad kycklingfilé med dijonsås, grönsaker och kokt potatis7. Blomkålsgratäng med skinka och kokt potatis8. Falaffel med grönsaksbulgur och fetaost9. Fiskgryta med räkor, grönsaker och ris10. Havets Wallenbergare med potatismos och vitvinssås11. Italiensk kycklingpasta med blandade grönsaker12. Korv Stroganoff med ris och gröna ärtor13. Kummel med räkor och hummersås serveras med potatismos14. Kyckling med currysås, brysselkål, morötter och kokt potatis15. Köttbullar med gräddsås, potatismos och gröna ärtor16. Lax med hollandaisesås, sparris, broccoli och kokt potatis17. Pasta med lax, broccoli och örtsås18. Pannbiff med stekt lök, kokt potatis och sås Espagnole19. Vegetarisk gratäng med blomkål, broccoli, kidneybönor och kokt potatis20. Vegetarisk böngryta med tomatsås och ris*) Med hjälp av Svenska Kocklandslaget

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375