Smakrik sjukhusmat med SoFresh
Italiensk kycklingpasta eller sej med fetaost? I veckan är det premiär för Sodexhos färdigmatskoncept SoFresh. De kallmatsframställda rätterna ska serveras till patienter på sjukhus.
De tjugo rätterna på menyn har tagits fram av Sodexhos dietister med inspiration från Svenska Kocklandslaget. Maten är anpassad för olika behov och ger patienten möjlighet att välja vegetarisk, ekologisk, hackad eller passerad kost samt annan specialkost.
»Det har varit roligt att få vara med och ge synpunkter på sammansättningen av rätterna och tipsa om smaker för att förhöja matupplevelsen«, säger landslagskocken Carina Brydling.
Produktionen av SoFresh sker i det nyinvigda Stjärnköket i Märsta. Där sker all tillagning enligt den så kallade kallmatsmetoden. Maten portionsförpackas i en obruten kylkedja och värms sedan i mikrovågsugn i direkt anslutning till serveringen.
SoFresh-menyn:
1. Pesto och fetaost vit fisk med apelsinsmakande fullkornsris*
2. Gryta med tomat, ingefära och lime*
3. Köttbullar med rotfruktsgryta smaksatt med senap och kummin*
4. Kyckling och nudlar i rödcurry sås*
5. Quorn i sötstark sås*
6. Baconlindad kycklingfilé med dijonsås, grönsaker och kokt potatis
7. Blomkålsgratäng med skinka och kokt potatis
8. Falaffel med grönsaksbulgur och fetaost
9. Fiskgryta med räkor, grönsaker och ris
10. Havets Wallenbergare med potatismos och vitvinssås
11. Italiensk kycklingpasta med blandade grönsaker
12. Korv Stroganoff med ris och gröna ärtor
13. Kummel med räkor och hummersås serveras med potatismos
14. Kyckling med currysås, brysselkål, morötter och kokt potatis
15. Köttbullar med gräddsås, potatismos och gröna ärtor
16. Lax med hollandaisesås, sparris, broccoli och kokt potatis
17. Pasta med lax, broccoli och örtsås
18. Pannbiff med stekt lök, kokt potatis och sås Espagnole
19. Vegetarisk gratäng med blomkål, broccoli, kidneybönor och kokt potatis
20. Vegetarisk böngryta med tomatsås och ris
*) Med hjälp av Svenska Kocklandslaget