Polen vann VM i framtidsmat
Vad har en hälsodryck med ostvassle gemensamt med ny teknik för uppvärmning av färdigmat? Båda ingår i det polska vinnarlagets bidrag i studenttävlingen Culinar Cup.
»Det var sex starka tävlingsbidrag, många väldigt intressanta idéer och ett värdigt vinnarlag. Framtidens lösningar kring att kombinera miljö- och hälsomedvetande med bekvämlighet finns på universiteten runt om i världen«, säger Culinars vd Klas Ralvert.
För Sveriges räkning deltog studenter från Restauranghögskolan i Grythyttan som kom på en andraplats värd 5 500 euro med bidraget CellPhood. Det tar sin utgångspunkt i skolbarnens behov av ett gott och bra mellanmål i kombination med att de är vana användare av mobiltelefoner. Så tanken är att barnen via mobilen, som deras föräldrar i förväg har laddat med pengar, köper sitt mellanmål från en så kallad vending machine. Mellanmålen består av ”bars” av olika slag, kalla eller varma, anpassad för aktivitetskategorierna Train eller Think. Konceptet skulle även kunna omfatta måltidsbars och arbetsplatser.
Culinar Cup arrangeras vartannat år av livsmedelsföretaget Lyckeby Culinar i Fjälkinge. Årets upplaga gästades av närmare 200 personer från livsmedelsindustrier i 16 länder.