23948sdkhjf

Vem blir Sveriges VM-kock?

I Bocuse d’Or kämpar världens kockar om den åtråvärda VM-titeln. Nu ska Sveriges kandidat till finalen 2009 utses. Fyra kockar gör upp i semifinalen den 25 januari.
Foto: Bocuse d'Or

Semifinalen hålls på Restaurangakademien i Stockholm. En knapp månad senare, den 22 februari, är det final mellan ettan och tvåan. Den som vinner då får representera Gastronomi Sverige i franska Lyon där det informella världsmästerskapet i matlagning, Bocuse d’Or, avgörs i januari 2009.

I juryn sitter Sveriges kockelit med Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Melker Andersson, Paul Svensson och Henrik Norström. För att ge jurybedömningen en internationell prägel medverkar också Hans Välimäki från tvåstjärniga Chez Dominique i Helsingfors.

Men ingen går lottlös från semifinalen. Tvåan tävlar för Sverige i Nordic Challenge, trean åker till Nantes i Frankrike till Laurier d’Or, en tävling för unga kockar i Europa och fjärdepristagaren får ett stipendium från Gastronomi Sverige till en inspirationsresa.

Här är semifinalisterna:

Daniel Frick , Lux Stockholm (enstjärnig), Stockholm
I Uppsala har Daniel Frick arbetat på restaurang Guldkanten, Alex Vinbar och Grisen Kök & Bar. Sedan har han varit på Fredsgatan 12 i Stockholm och Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen. Daniel vann Årets unga kock 2004 och tävlade sedan i världsfinalen för unga kockar i Calgary samma år. Han har också varit i semifinal i Årets Kock 2005 och finalist i Kockesset 2006.

Jonas Lundgren , Bagatelle (tvåstjärnig), Oslo
Jonas Lundgren har tidigare erfarenhet från trestjärniga Pierre Ganier i Paris och The French Laundry i Napa Valley, Stacey i Stockholm, tvåstjärniga The Square i London, enstjärniga Le Canard i Oslo samt från restaurang Acqua och Stortorvets, Oslo.

Peter J Skogström , Mat & Vin på Stolpaberga, Bunkeflostrand/Skogström Kök & Butik, Malmö
Peter har skolats på Petri Pumpa i Malmö och Kronovalls vinslott på Österlen samt arbetat på Naturhistoriska Riksmuséets restaurang i Stockholm. Många känner igen honom som Årets Kock 2006, tävlingen som han också har varit i final i tre gånger tidigare och då kommit på 2:a, 3:dje respektive 4:e plats. Som medlem i Svenska Kocklandslaget var han med och tog guld i Culinary Olympics 2000 och 2004 samt har även två VM-guld med laget.

Björn Svensson
, Oscarsgate, Oslo
Björn Svensson har erfarenhet från de trestjärniga krogarna Gordon Ramsay i London och El Bulli i spanska Katalonien samt har arbetat på tvåstjärniga Bagatelle i Oslo samt Oro, också i Oslo, och Bistro 1965 i Göteborg. Han vann tävlingen ”Baesta kokk under 30” 2005 och blev Chef of the year 2001.

Gastronomi Sverige arbetar för att främja den svenska gastronomin genom att skapa möjligheter för svenska kockar att tävla och vinna i internationella och prestigefyllda tävlingar. Bocuse d’Or är företagets huvudsatsning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094