Söt grapefrukt i säsong
Frukt och grönt med Chateau-status, det vill säga de finaste av primörer, spås bli en framtida trend. Det hoppas också odlare av grapefrukt från Florida på. Sheratons kökschef Joakim Broström recepttipsar.
Den 3 december firades fruktens ankomst till Sverige på Sheraton Hotel Stockholm. Och kökschefen på hotellets restaurang Threesixty°, Joakim Broström, var såklart inte sen med att komponera ett par rätter med den sötbeska smaken som bas.
»Jag tror verkligen på högre status för vissa frukter och grönsaker. Det ligger i tiden, inte minst med tanke på klimatdebatten. Och vi har inte ens sett början på den trenden«, säger Joakim Broström, kökschef på Sheraton Stockholm Hotels restaurang Threesixty°.
»Svårast var att få till det visuella. Det är ju ingen konst att lägga dit en klyfta av frukten lite här och där, men jag ville få den att synas på flera sätt. Mest nöjd är jag med kryddpastramin som jag serverar med grapefruktsalsa«, säger Joakim Broström.
Här bjuder Joakim på sin favorit och en dessert!
Kryddpastrami på ren med grapefruktsalsa
200 gram reninnanlår
10 gram malen lakritsrot
10 gram sellerisalt
10 gram malen kummin
10 gram paprikapulver
10 gram malen anis
10 gram malen kanel
10 gram vitpeppar
10 gram havssalt
Salsa:
2 st tärnade grapefruktfiléer
½ skalad tärnad slanggurka
1 hackad röd chilifrukt
1 knippe hackad koriander
½ rödlök
juice från grapefrukten
2 msk olivolja
salt och peppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180°. Blanda ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar. Putsa köttet och bryn på alla sidor i en stekpanna. Salta och peppra. Blanda samman alla kryddor och rulla sedan köttet i kryddblandningen. Tillaga köttet mitt i ugnen i 8 minuter, låt sedan kallna. Skär tunna skivor av köttet vid servering och lägg salsan ovanpå.
Hyvlad fänkål med grapefruktsabayonne
2 st fänkål
1 skål citronvatten
juice från en grapefrukt
2 msk vaniljsocker
Sayabonne:
2 st ägg
150 gram socker
½ liter vispad grädde
4 cl grapefruktjuice
3 cl mangolikör eller annan likör efter egen smak
Gör såhär:
Hyvla fänkålen riktigt tunt i avlånga skivor. Lägg den skurna fänkålen i kallt citronvatten och låg ligga kyld i ca 1 timme. Häll av vattnet och smaksätt fänkålen med grapefruktjuicen och vaniljsockret.
Blanda ägg, socker, likör och grapefruktjuice. Vispa blandningen fluffig i varmt vattenbad till fingervarmt. Ta bort från värmen och vispa sabayonnen kall. Vänd försiktigt ned vispad grädde. Servera gärna i glas med fänkålen i botten toppad med sabayonne.