Smått är stort i USA
Pyttedesserter är fortsatt hett bland USA:s kockar. Närodlad och ekologisk mat ligger hack i häl på trendlistan enligt rapporten ”What´s hot and what´s not”.
Precis som vid förra undersökningen toppar minidesserter kockarnas lista. Men sedan har det hänt en del. Istället för att favorisera enskilda livsmedel, maträtter eller drycker hamnar helhetsbegrepp som närodlat och ekologiskt högt upp, liksom hållbart fiske. I spåren av miljödebatten världen över har också flaskvatten ramlat från en femteplacering till plats 56. Mikrobryggt öl känns betydligt hetare att dricka enligt kockarna. Specialsalter är fortfarande inne, medan förra årets tvåa granatäpple har rasat ned till 16:e plats, även om det fortfarande är kockarnas favoritfrukt.
Heta listan
1. Minidesserter
2. Närodlat
3. Ekologiskt
4. Smårätter/tapas/meze
5. Fyllda smörgåsar
6. Öl från mikrobryggerier
7. Fisk och skaldjur från hållbara bestånd
8. Produkter från naturbetande djur
9. Energidrinkar
10. Specialsalter, färgade eller smaksatta
Svala listan
1. Fruktviner
2. Stjärnfrukt
3. Lågkolhydratdeg
4. Koshervin
5. Vermouth
6. Mezcal (dryck)
7. Tofu
8. Chai
9. Pitabröd
10. Torkad frukt