Bli klimatsnällare i jul
Djurproduktionen står för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser, enligt en rapport från Naturskyddsföreningen. Grön julmat och ekologisk skinka är steg i rätt klimat- och miljöriktning.
»Fler och fler blir nu medvetna om att för att rädda klimatet måste vi äta mindre kött. Därför känns det väldigt kul att aktivt vara med och bidra till att ge människor idéer till hur vi både kan få ett fräschare och godare julbord och bidra till att rädda klimatet«, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningens senaste rapport behandlar livsmedelsproduktionens klimat- och miljöeffekter i stort, men fokuserar på grisköttets påverkan. En slutsats är att kött som producerats i kustnära regioner på foder som odlats någon annanstans ökar riskerna för övergödning av våra hav. En julskinka som är Krav-märkt eller uppfödd inåt landet har mindre påverkan på miljön, slår Naturskyddsföreningen fast. Men det främsta rådet är att vi bör minska vår totala köttkonsumtion. I Sverige äter vi idag cirka 80 kilo gris-, nöt- och lammkött per år. Hälften kommer från gris, huvudsakligen som rent kött och charkuterier. Samtidigt poängterar Naturskyddsföreningen att det är både önskvärt och nödvändigt med en viss köttkonsumtion av andra anledningar. Till exempel för att hålla våra landskap öppna och för en bibehållen biologisk mångfald. Frågan är minst sagt komplex.
Klimatgoda tips för krögare:
- Minimera spill/svinn – få gästen att ta lagom mängd mat genom att variera portionsstorlekarna alternativt servera små portioner där gästen kan få mer vid behov. Sätt upp mål för spillminimering, väg allt spill under en dag och bestäm hur mycket det ska ha minskat inom till exempel tre månader
- Använd mindre mängd kött, mer bönor, rotfrukter och grönsaker
- Sätt meny efter råvarusäsong
- Undvik flygtransporterad mat – fråga din leverantör om du är osäker på matens transportsätt
Fler tips, Rune Kalf-Hansens gröna julrecept och rapporten i sin helhet hittar du på www.snf.se.