Svenskt landslag tävlar i det första nordiska baristamästerskapet
I dagarna tre, 28-30 oktober, möts fem nordiska landslag på Island för att göra upp om vem som egentligen är bäst på det moderna kaffehantverket. Det blir första gången Nordic Barista Cup arrangeras, och nytt i sammanhanget är att tävlandet sker i lag. Vem som tar hem trofén avgörs i finalen den 30 oktober. Tävlingen, som är en lagtävling, föregås av två kunskapsdagar där syftet är att ytterligare bredda baristans expertkunskaper. Deltagarna får bl a lära sig att utveckla sina smaksinnen och precis som vinkännaren förväntas kunna skilja på druvor, ska en barista kunna känna igen olika sorters kaffebönor. När det gäller mjölken kommer baristorna att studera olika mjölkskumningstekniker och hur den totala smakupplevelsen kan påverkas med olika mjölksorter. Arrangörerna vill med Nordic Barista Cup skapa ett återkommande nordiskt forum för baristor, och övriga yrkesmän, med intresse för kaffe och cafékultur. Att det nu arrangeras en speciell nordisk tävling beror på att vi i Norden ligger långt framme i den moderna kaffekulturen. De nordiska länderna har också varit dominerande i VM-sammanhang. Fyra av fem barista-världmästare har varit nordbor. I år vann Tim Wendelboe från Norge, efter tredje försöket, strax före en trio från Kanada, Danmark och Island. Han ingår nu i det norska landslaget. Sverige har ännu inte nått den översta pallpositionen, men Roberto Dell'Aquila från Malmö placerade sig på tredje plats i Barista-VM 2001. Samtliga nordiska länderna ställer upp med varsitt fyrmannalag. Bedömningen görs utifrån tre kriterier: laganda, kreativitet och dryckernas smak. Juryn, som avgör vem som får ta emot Nordic Barista Cup Trophy, består av en samling specialkaffeexperter från Italien, USA, Tyskland och Australien. Finalen innehåller flera olika moment. På en halvtimme ska kaffemenyer för två olika typer av caféer tas fram och bryggas Det ena caféet har poeter och artister som påtänkta gäster, till det andra förmodas kräsna specialkaffekonsumenter komma. För att ytterligare sätta de tävlande på prov vill juryn se både varma och kalla kaffedrinkar, liksom en och annan kaffebaserad dessert.Och här är våra svenska hoppDaniel Remheden, Lund, Beige Champion 2002, Årets Barista 2004, VM-deltagare 2004Torkel Hultén, Göteborg, Årets Barista 2003, VM-finalist 2003Kaveh Azizian, Stockholm, Beige Champion 2001Johan Carlström, Malmö, Beige Champion 2004