Första ISO-grossist för miljö och kvalitet
Servera blir första svenska restauranggrossist som är ISO-certifierad både inom miljö- och kvalitetsområdet. Matsäkerheten har stått i fokus när kvalitetsledningssystemet införts, och det är kundernas syn på kvalitet som styrt hela processen.Servera garanterar nu att alla de produkter som passerat deras lager och transporterats med egna bilar har kontrollerats och hanterats enligt Livsmedelsverkets regler och förordningar. I hela flödet tillämpas HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), som är ett hjälpmedel för att skapa produktsäkerhet vid hantering av livsmedel. Arbetet har bl a inriktats på att hålla kylkedjan, att varor och förpackningar ska vara kuranta vid ankomst till kund, spårbarhet och tydlig märkning av ursprungsland och bäst-före-datum. Det här innebär att kontrollen i varumottagning skärps för att lättare kunna upptäcka brister. Alla brister dokumenteras nu och återrapporteras till berörda leverantörer.Serveras interna hantering av matvaror har också förbättrats. Temperaturen i bilen är en viktig faktor när det gäller att behålla kvaliteten på de varor som transporteras. Servera har därför investerat i s k kylgardiner , som stängs med automatik efter en halv minut och därmed gör att temperaturen i lastutrymmet hålls på rätt nivå hela tiden. Alla chaufförer har dessutom en bärbär termometer för att snabbt kunna kontrollera temperaturen på varorna, och de flesta bilar har mätsystem som kontinuerligt loggar temperaturen i kyl- och frysutrymmet.(RS)