Nedgraderad toppkrog fick kökschef att begå självmord
En tragisk händelse i Frankrike har fått omvärlden att förstå vilken enorm press toppcheferna inom gastronomin lever under. En av de mest berömda kökscheferna, Bernard Loiseau (52) begick självmord enligt uppgift efter en tids depression sedan en av hans restauranger blev nedgraderad av en ledande gourmetguide. Restaurangen La Côte-d’Or i Saulieu sydväst om Dijon har sedan 1991 tre stjärnor i Guide Rouge. En konkurrerande gourmetguide, Gault Millau, sänkte emellertid betyget från 19 till 17 poäng. Bernard Loiseau ägde också ett bolag där hans 3 restauranger i Paris samt licensrätten till hans namn på färdiglagad mat ingick. Bolaget börsnoterades men aktierna föll kraftigt under året. Både frankrikes jordbruksminister och kulturminister har citerats i pressen där de uttalat sin stora beundran för honom och hans arbete för fransk gastronomi. I 1996 var Bernard Loiseau en av männen bakom en kampanj att befrämja fransk mat mot alltför mycket påverkan av matkulturer utifrån. Bernard Loiseaus frånfälle vid endast 52 års ålder har aktualiserat debatten om vilken press de olika toppguidernas rankingsystem utgör. Varje Guide Rouge stjärna antas betyda så mycket som 25% till en restaurangs omsättning. (RS)