13,7 kilo kyckling per svensk
Samtidigt som svenska folket äter mer kyckling än någonsin tidigare visar svenska kycklingslakterier som Kronfågel och Torsåsen krafiga resultatförsämringar. Förklaringen är att importen av kyckling har fördubblats på två år. Konsumtionen av kyckling per capita uppgick förra året till 13,7 kilo. Det är en ökning sedan år 2000 med 1,5 kilo. För 10 år sedan var per capitakonsumtionen 5,5 kilo per år. Konsumtionen har alltså mångdubblats samtidigt som en allt större del importeras från länder som Danmark, Brasilien och Thailand. År 2000 var låg importen av kyckling på 13000 ton. I fjol hade den stigit till 30000 ton. Men i spåren av den ökade importen lurar också salmonellarisken. Allt rått kött som importeras ska visserligen salmonellatestas, men importörerna har hittat ett sätt att kringgå bestämmelsen. Genom att spruta saltat vatten i kycklingfiléerna räknas köttet som berett och behöver då inte kontrolleras. Enligt uppgifter från Svensk Fågel finns importkycklingar som innehåller 30 procent vatten. (Fast Food)