Årets Kock 2003 utmanar smörgåsbordet
Gör en modern tolkning av det svenskaste som finns - smörgåsbordet! Detär uppdraget till de åtta finalisterna som ska tävla om titeln iSveriges mest prestigefyllda mattävling, Årets Kock 2003. Tävlingen ärdet officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och ägerrum den 6 februari 2003 på Grand Hôtel i Stockholm.De tävlande ska skapa fyra separata smårätter. De ska baseras påhuvudråvarorna färsk lax, färsk eller gravad strömming, vegetarisktalternativ samt kyckling som ska ingå som en del av det moderna,nyskapade smörgåsbordet.En tydlig trend idag är att människor vill uppleva flera smaker, dofteroch konsistenser på maten vid en och samma måltid. Att vi lever ivalfrihetens och individualismens tidevarv märks även vid matbordet.Den andra tävlingsuppgiften är att skapa modern svensk restaurangmat påhuvudråvaran lammsadel. Båda tävlingsuppgifterna ska vara inspirerade avde svenska smakerna.- Svenska kockar och gäster är öppna för intryck från omvärldensamtidigt som vi värnar om de svenska råvarorna och smakerna, säger GertKlötzke som är juryns ordförande.Finalisterna är Andreas Nylén, frilans, Umeå, Markus Aujalay, Fredsgatan12, Stockholm, Per Ängsås, Lidingö Golfrestaurang, Lidingö, MagnusLindström, swedish taste, Göteborg, Daniel Rolk, restaurang Fond,Göteborg, Martin Lennartsson, restaurang Fond, Göteborg, Anders Vendel,Mötesplats Österlen, Löderup, Peter J Skogström, Mat & Vin påStolpaberga, Bunkeflostrand.Vinnaren i Årets Kock får en gastronomisk resa och möjlighet att blimedlem i föreningen Årets Kock - de svenska mästarna. Föreningen spriderden moderna matkulturen i Sverige och utomlands och ett av de störrekonkreta uppdragen är att ansvara för Nobelmiddagen.(RS)