Skånes främsta matinspiratörer "examinerade"
Vid en ceremoni på måndagen fick 22 skånska restauratörer motta sina certifikat inom Skånes Turistråds matprojekt "Skånska Matupplevelser". Certifikatet innebär att restauratörerna genomgått en mer än halvårslång kvalificerad seminarieserie och att de nu kan kalla sig "Skånes främsta matinspiratörer".Skånska Matupplevelser är ett långsiktigt projekt för etablerade och kvalitetsmedvetna krögare med en tydlig affärsidé och ett starkt engagemang för att vidaretutveckla den skånska maten.Seminarierna har letts av personer som representerar det främsta inom svenskt kök. Carl Jan Granqvist, Måltidens Hus i Grythyttan, har föreläst om Svenska mattraditioner och svensk matkultur. Några andra ämnen har varit: Mat och hälsoaspekten, Maten som helhetsupplevelse, God service och gott kundbemötande, Marknadsföring i Sverige och utomlands.Restaurangerna i projektet har under hösten också besökts av anonyma testpatruller som konstaterat att de uppfyller alla kriterier för högsta råvarukvalité, intressanta menyer med betoning på lokal anknytning, men också förnyelse. De lever även upp till kraven på god service och genuin skånsk gästfrihet. Restaurangerna har dessutom formulerat sina utvecklingsplaner för de närmsta årenLansering i vårUnder våren startar restaurangerna i "Skånska Matupplevelser" sin gemensamma marknadsföring. Den innebär bland annat en lansering av "primörmenyer", en egen hemsida och egna broschyrer. Allt för att lyfta fram Skånes genuina matkultur och goda matupplevelser i de unika restaurangmiljöer som finns runt om i landskapet.-Det är fantastiskt roligt och inspirerande att arbeta med Skånska Matupplevelser. Engagemanget från de restauratörer som deltar är enormt. Alla vill vara med och lyfta fram Skånes bästa sidor och vår genuina matkultur, säger projektledaren för Skånska Matupplevleser, Maria Grynge, Skånes Turistråd.- Det här är första steget i att lyfta fram speciellt framstående skånska företeelser i marknadsföringen av Skåne, säger Skånes turistdirektör Lars Gren. Nu går vi vidare inom andra områden för att profilera och Skåne ytterligare.500 skånska restauranger inbjöds av Skånes Turistråd att delta i projektet och ett 70-tal anmälde sitt intresse. Av dessa valdes 25 restauranger ut och 22 av dem har varit så aktiva i projektet att de nu alltså uppfyller alla krav för att vara med och förmedla bilden av ett Skåne som ger inspirerande och unika matupplevelser."Skånska Matupplevelser" hålls i framtiden öppet för fler skånska restauranger och planer finns att det framöver också kan omfatta råvaruproducenter, leverantörer, cateringföretag och gårdsbutiker. Anonyma tester, fortsatta seminarier och krav på utvecklingsplaner blir stående inslag i projektet också i framtiden.Restaurangerna som certifierats inom projektet Skånska Matupplevelser är:AtmosfärHenrik RegnérBrummers KrogLennart BrummerBrösarps GästgifveriAnders CederbergFarbror Elofs SkafferiJonas och Eva-Kari RistarpGastroPer DahlbergGrand HotelLeif Paulsson/ Mats PeterssonHäckeberga SlottWilhelm Tham/ Håkan AnderssonHäckeberga WärdshusSam HellhagerKarlaby KroLinus PerssonKattegat Gastronomi & LogiRikard och Robert NilssonKronovalls VinslottThomas DrejingMaritimTommy Ahl/ Henric AppelkvistPetri PumpaThomas DrejingRusthållargårdenPeter MalmgrenRut på SkäretClaes HagmanSalt & bryggaBjörn StenbeckSkanörs GästgifvaregårdHans von Reis/ Peter HällSkeppsbron 2Andreas och Jenny PieplowSvaneholms SlottChristian VidelaTunneberga GästgifvaregårdStefan GeorgssonÅrstiderna i Kockska HusetWilhelm PieplowÄngavallens GårdRolf-Axel Nordström(RS)