Julbordet kan bli en riktig bakteriehärd. Många gäster tar i samma fat och bestick, utan att först ha tvättat händerna. Om bakterierna hamnar i maten kan de under tolv timmar föröka sig till många miljoner. Varje år drabbas många av magsjuka eller blir förkylda på grund av dålig handhygien i samband med julbord. Ett enkelt sätt att hålla julbordet rent är att tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem noga innan man tar för sig. Då minskar bakterieförekomsten på händerna kraftigt. "Det är viktigt att sköta sin handhygien innan man handskas med mat, vilket man i viss mån gör när man går runt ett julbord och tar för sig av läckerheterna", säger Bo Bresky, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Det går fort för smittsamma bakterier att föröka sig. Många bakterier kan fördubblas på 15–30 minuter. Undersökningar visar att av en enda bakterie kan det bli 68 miljoner på tolv timmar. Fukt och värme främjar bakteriernas förökning. Genom att se till att tvätta händerna med ljummet vatten och tvål och noga torka händerna så minskar man risken att smitta ner maten.En amerikansk studie från American Society for Microbiology visar att endast cirka två tredjedelar av befolkningen tvättar händerna efter ett toalettbesök. Mer än 95 procent hävdade att de tvättade händerna, men det var bara 67 procent som i verkligheten tvättade händerna. Undersökningen genomfördes på offentliga toaletter. Lägg därtill att hela 90 procent inte tvättar händerna innan de äter med händerna på fastfoodrestauranger. En undersökning från Nya Zeeland visar att överföringen av bakterier från händerna till livsmedel minskade med hela 94 procent efter att händerna torkats noggrant.(RS)