Lite fläsk i kalvköttet får man räkna med
Lennart Holmberg, ägare av restaurang Wasahof i Stockholm blev konfunderad över formen på sina Wallenbergare när han stekte dem, de drog ihop sig och blev som bullar.»Mina anställda har inte tänkt på det, men när jag själv såg förstod jag att det kunde vara fel på köttet, det betedde sig inte som kalv utan mer som fläsk. När problemet tilltog beslutade vi oss för att göra ett köttprov hos en analysfirma«, säger Lennart.Och mycket riktigt, köttet som levererats av Grantelius styckeri och som utgetts för att vara ren kalv innehöll fläskkött.»Detta är katastrof«, menar Lennart. »Vi har väldigt många utländska gäster som inte äter fläskkött och när detta nu kommer fram vågar man ju inte servera Wallenbergare åt dem, sådant här skadar verkligen vår verksamhet.«Lennart berättar att han givetvis kommer att kontakta hälsovårdsmyndigheten, vilka han dock inte tror kommer att vidta några åtgärder. Per Grantelius, ansvarig på Grantelius styckeri menar att man inte säkert kan veta att färsen kom från dem, samtidigt berättar han att detta får man räkna med när man köper små mängder färs.»När vi maler ligger alltid en viss mängd kött kvar från föregående körning, vilket gör att man oftast får en viss iblandning av annat kött.«Samtidigt förklara Per att han tycker det är acceptabelt att ungefär 1 procent annat kött är inblandat, vilket provet visade, något antagligen personer med invandrarbakgrund, som absolut inte äter fläskkött, inte håller med om. »Vill man vara säker på att få ett 100 procentigt köttslag måste man säga till sin styckare om det när det gäller små mängder«, förklarar Per.Hos Miljö & Hälsa avfärdar man tydligt Per Grantelius påstående.»Om man beställer kalvkött ska det givetvis vara 100 procent kalvkött, något annat är inte acceptabelt«, säger miljöinspektör Patrik Lund. Även hans kollega Lars Throäng, miljöinspektör inom det aktuella området, hävdar att detta är oacceptabelt och att man direkt kommer att vidta åtgärder mot styckeriet.(RS)