KRAV-märkt nötkött från Uruguay
Från och med augusti blir KRAV-märkt nötkött tillgängligt i större skala för svenska konsumenter. KRAV har godkänt ekologiskt nötkött som produceras i Uruguay under varumärket Naturkött. Det färska vakuumförpackade köttet importeras av North Trade i Stockholm, och fraktas, väl kylt, till Sverige per båt.»De volymer av inhemskt KRAV-märkt nötkött som hittills funnits på marknaden har inte täckt efterfrågan och har dessutom kostat betydligt mer än vanligt nötkött«, säger Johan Hållbus, vd för North Trade.»Vi vill erbjuda ett alternativ med hög kvalitet producerat i Uruguay, där de naturliga förutsättningarna för ekologisk köttproduktion är idealiska. Djuren strövar fritt i öppna, orörda betesmarker året om. Och producenternas arbetsmetoder och ambitioner stämmer väl överens med vår egen syn på djurhållning och produktkvalitet«, säger Johan Hållbus.»Den ekologiska produktionen i Uruguay kontrolleras och certifieras på plats av certifieringsorganisationen SKAL. De har anpassat sina regler och sin kontroll till KRAVs svenska regelverk. Därför kan nu North Trades import av SKAL-certifierat nötkött under varumärket Naturkött bli KRAV-märkt«, säger Ewa Bellbrant, avdelningschef för livsmedelskontrollen på KRAV.(RS.)