Industrin struntar i ekologi
»Trots kraftiga signaler från oss till svensk livsmedelsindustri går utvecklingen alldeles för långsamt. På flera områden är vi tvungna att själva bygga upp helt nya produktionskedjor och även köpa mer ekologiskt utomlands, trots att det leder till längre transporter«, säger Gröna Konsums miljöchef Mikael Robertsson.Gröna Konsums försäljning av ekologiska livsmedel har fördubblats de senaste två åren. Men enligt flera samstämmiga bedömningar i branschen är efterfrågan på ekologisk mat totalt 2-3 gånger större än tillgången. För vissa enstaka produkter är dessutom tillgången mycket ryckig, med långvarig brist varvat med tillfälliga överskott.Ett område där det går trögt är köttbranschen. Gröna Konsum har exempelvis inte fått svar från svenska slakterier på sin begäran om att få köpa detaljstyckat KRAV-märkt kött (och inte halva kor). Nu har Gröna Konsum i stället förberett köpkanaler utomlands för att säkraleveranserna av ekologiskt kött.»Vi vill se Sveriges stora livsmedelsindustrier ta strategiska beslut att satsa ordentligt på ekologisk mat och inte ha det som nischprodukter med extra särkostnader.Vi anser att det är mer en attitydfråga än en kostnadsfråga«, säger Mikael Robertsson.