Årets Gröna Kock 1999 - Martin Esser
Martin Esser från Sofina Gourmet i Göteborg segrade i Årets Gröna Kock. Med Mangoldtäckt terrin med färsk potatis, shiitakesvamp och mejram, serverad med blomkålsplätt, parmesanost och selleriflarn, ragu på sparris och sticklök samt limemarinerade linser och en rostad vitlökssås, blev juryns ordförande Francis Cardenaus spontana kommentar; ”En rätt med eleganta färger som talar ett rakt smakspråk”.Tävlingsuppgiften bestod i att laga en varmrätt från en förutbestämd råvarukorg och att under en begränsad tid tillreda ett mellanmål av riskakor med eget, valfritt pålägg.— Jag anmälde mig till tävlingen eftersom jag ville se om jag har bredden för att klara av det. Det var en otrolig känsla när jag vann. Jag var inte riktigt nöjd, men jag visste att smaken var bra och det var den jag vann på, säger Martin Esser.Vinsten är en studieresa till berömda Mark Millers restaurang Coyote Café i Santa Fe, New Mexico.