Wilhelminafinalisterna är klara!
Nu är finalisterna för Wilheminatävlingen klara. Den åttonde maj tävlade tio semifinalister på Svenska Gastronomiska institutet, Restaurang Treklövern i Stockholm om vilka fem som skulle gå vidare. I år var semifinalen helt annorlunda från tidigare tävlingar.— Förr har ett provkök lagat upp bidragen. Nu får vi tjejernas egna presentationer och personliga touch, samtidigt får de pröva på att tävla redan i semifinal om de aldrig har gjort det tidigare, säger Jan-Erik Hallberg från Sveriges Kökschefers Förening.Efter en lång och tuff kamp gick följande fem vidare till finalen som är den 25 oktober på Foresta Hotell & Konferens Lidingö:Anna Larsson som kombinerar studier på gastronomiprogrammet vid Umeå Universitet och arbete som souschef vid Hemavans Högfjällshotell. Annas varmrätt i semifinalen var Vin- och grönsakskokt bogstek med citronpasta, buljongkokta rotsaker blandat med inlagd spansk peppar och skummig örtsås. Tove Laveskog som från början är kostekonom men som efter en praktik på KB kände att det var i restaurangbranschen hon skulle verka. Det är första gången hon tävlar och hon gick vidare med bidraget Lasagne med blomkålscreme och shiitake. Nötfärsspett med kall sås samt ruccolasallad. Leila Lindholm som har arbetat på Aquavit i New York och nu finns att hitta på Fjäderholmarnas Krog. Även för Leila är det en ny erfarenhet att tävla. Varmrättsbidraget i semifinalen var Citronbräserad oliv- och vitlöksfylld rulle av nötbog med chilikorv och tryffellasagne. Anna Lindgren, kallskänka på Sjömagasinet i Göteborg. Wilhelmina är Annas första tävling och hon gick till final med Bräserad purjolöksfylld nötbogsrulad med gräddslungad pasta samt soyakaramell med smak av chili och citron. Anna-Karin Kindmark, en av förra årets finalister som nu på nytt siktar på seger. Anna-Karin arbetar på Färna Herrgård utanför Skinnskatteberg. Hennes bidrag inför finalen var Tomat- och örtbräserad nötbog med parmesan- och basilikapasta.— Jag är verkligen revanschsugen. Josephine vann förra året, nu vill jag också vinna. Wilhelminatävlingen är bra. Vi måste få större möjlighet att få plats på tävlingsarenan, detta är ett sätt, säger Anna-Karin Kindmark.Hon är förstekock på Ferna Herrgård och tycker att det är till hennes fördel i en tävling som denna. De flesta tjejer arbetar fortfarande till största delen i kallskänken på restaurangerna.— Kommer jag inte till final i år så satsar jag nästa år igen, säger Katja Olsson som var med och tävlade i semifinalen och som till vardags arbetar på Vin & Sprit personalrestaurang.I tävlingsbidragen ingick både en varmrätt och en dessert, men det var varmrätterna som lagades upp på seminfinalen. I finalen kommer bland annat råvaror som innanlår av nöt, matlagningsyoghurt, färsk pasta, kålrot och rödlök att ingå. Finalisterna skall då även laga upp en av följande fem desserter; hjortronparfait, brylépudding, hallonsorbet, chokladmousse eller citronfromage. Till desserten skall också ett valfritt bakverk skapas.