Senaste nytt om Måltidens dag
Jordbruksminister Margareta Winberg är en varm förespråkare för måltider med kvalitet och kan tänka sig att stötta projeketet Måltidens dag. Under hösten planeras därför ett symposium kring Mat.– Matvanor och livsstil är det största hotet mot folkhälsan. Regeringen vill därför stödja ungdomarna att redan tidigt hitta goda matvanor och få god kunskap för att välja rätt mat. Ibland måste maten vara billig, ibland snabblagad, ofta både ock. Med rätt kunskap går dessa behov att kombinera. –Idén med Måltidens dag är en höjdare och vi kommer att agera på flera sätt, berättar restaurangchef Fredrik Eklund, Ekoxen, Linköping, som tillsammans med köksmästare Tomas Collin planerar för måltid med lustfylld upplevelse. Ekoxen kommer att ge den ekologiska buffén ett extra lyft. Kanske inkluderar man drycken i lunchpriset och lockar fler gäster till restaurangen. Och varför inte en Måltidens dags bakelse?- Tänk också om matgästerna kunde ta sig extra tid under lunchen den 14 oktober och verkligen få den avkoppling och stimulans som lunchen ska ge. Idag kommer de uppstressade och har svårt att ta till sig maten på rätt sätt.Sonja Sparrwardt, biträdande kostchef i Vallentuna kommun är också på hugget och ska presentera Måltidens dag för sina kokerskor: –Det är bara att sätta fantasin i rörelse och kanske kan desserter bli en spännande profil i Vallentuna.