Nya Elio en hyllning till solen, smakerna och staden
Familjen Orrmyr är familjeföretaget som driver restaurangerna Bord 27, Natur, Totale, Salut, Lavette och Kaifo i Göteborg. I veckan lanseras nästa krogsatsning, Elio, med en meny som beskrivs som en ohelig allians mellan Medelhavet och magkänslan.
– Vi tror att vi vet vad vi gör. Typ. Vi har gjort det här några gånger förut. Men Elio är något annat. Det är lite större, lite mer centralt och lite mer festligt, säger Peter Orrmyr, vd och delägare, i ett pressmeddelande.
Elio öppnar lagom till påsk, den 16 april, i Café Cappuccinos tidigare lokaler vid ”Kopparmärra”, eller mer formellt Karl IX:s ryttarstaty. Krogen kommer ha en stor uteservering med 200 platser samt en meny med influenser från Spanien, Italien och Frankrike och rätter som boquerones, carpaccio, chark, skaldjur, pasta, och steak tartare.
Familjen Orrmyr beskriver satsningen som att de tar klivet ut i solen. Namnet Elio är en lek med ord som ska föra tankarna till den grekiska guden Helios som personifierade just solen.
– Elio är vår kärleksförklaring till solen, smakerna och staden. Och ja, vi vet att det är helgerån att mixa pasta med franska fasoner. Men vi gör det ändå. Det här är Göteborg. Det är vår lekplats. Här får man.
Lekfullheten visar sig också i att den klassiska efterrätten Gino gör comeback på Elio.
– På Elio kommer vi försöka ta Gino in till 2025, och servera den på ett litet annat sätt, med inkokt nektarin och yoghurtglass, säger Peter Orrmyr till Göteborgs-Posten.
Artikeln är en del av vårt tema om Öppning.