Nya kravet på restauranger: Informera om köttets ursprung
Från och med den 1 mars 2025 måste restauranger och storhushåll kunna informera sina gäster om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Gästerna ska få information om ursprungsland vid begäran.
Informationen behöver dock endast ges ut på restaurangen. De behöver alltså inte ge ut informationen på andra ställen som beställningsappar eller restaurangens egna hemsidor.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist, i en kommentar.
Den information som ska kunna ges ut ska utgå från den information restaurangerna får från sina leverantörer enligt redan existerande EU krav. Detta innebär att livsmedel med sammansatta ingredienser, exempelvis korvar och kött som redan har värmebehandlats, inte behöver ha den informationen.