23948sdkhjf

Pokékedjan hade 30 restauranger – nu är bolaget försatt i konkurs

Oh Poké hade som mest 30 restauranger, varav 15 stängdes i samband med en rekonstruktion. Efter en utdragen juridisk process har företaget nu försatts i konkurs.

Ännu en restaurangkedja har gått i konkurs. Efter att ha kämpat en längre tid med skatteskulder höll det inte längre för Oh Poké Group som i sin glans dagar värderades till 100 miljoner. Vid konkursen hade bolaget 145 betalningsanmärkningar, skriver Skaraborgs Nyheter. 

Det började med fyra sushirestauranger. Men ägarparet Sihaam Masae och Safuan Khan ville testa något nytt. Det sammanföll med den hawaiianska snabbmatstrenden pokébowls, så de hoppade på tåget. Tillsammans med Safuan Khans kusin Shadlee Ismail grundade de Oh Poké Group våren 2019. 

– Vi brukar alltid prata business på familjemiddagarna och jag har alltid tyckt att deras koncept går att skala upp, att det går att göra ett Espresso House av det, sa vd Shadlee Ismail till Breakit i mars 2021.

Då hade Oh Poké 19 restauranger.

Kedjan fortsatte den snabba expansionen och nådde snart målet 30 restauranger. 

Gruppen omsatte 73 miljoner kronor under 2021 och gjorde en liten vinst. Men sedan började de ekonomiska problemen på allvar. Räkenskapsåret 2022 ökade visserligen omsättningen till 82 miljoner, men bolaget redovisade ett resultat efter finansposter på -32,3 miljoner. 

I den förvaltningsberättelse som lämnades in i september 2023 konstateras att 2022 startade på sämsta tänkbara sätt. 

”Precis när covid-19 pandemin var slut och alla tuffa restriktioner äntligen släpptes, uppkom nya och tuffare utmaningar. Efter det att pandemin rundats av har kriget i Ukraina medfört kraftiga kostnadsökningar för inköp av råvaror och elkostnader, vilket resulterat i en kraftigt försämrad marginal. Det i kombination med efterspelet av pandemin resulterade i ökad inflation, räntor och el”.

Nästan hela förlusten kan kopplas till de nya enheterna utanför Stockholm, konstateras vidare.

”De nyetablerade enheterna har varit mer exponerade för de ekonomiska efterverkningar än de sedan tidigare etablerade enheterna med befintliga kundströmmar.” 

Bolaget ansökte om en företagsrekonstruktion som godkändes av Stockholms tingsrätt den 22 december 2022. Då hade bolaget 30 restauranger. Som en konsekvens av rekonstruktionen avvecklades 15 olönsamma enheter och fokus för ledningen och styrelsen gick från tillväxt och expansion till att överleva. 

Enligt den rekonstruktionsplan som Stockholms tingsrätt fastställde den 12 januari 2023 gjordes en skuldnedskrivning där bolaget skulle betala 25 procent av statens fordran på 13,6 miljoner kronor.

Bolagets ledning försökte låna för att rädda verksamheten, men lyckades inte. Leverantörerna fick i stället vänta på betalning, vilket ledde till att bolagets totala skuldsättning fortsatte att öka.

Den 17 september 2024 ansökte Skatteverket om konkurs för Oh Poké Group. Vid en sammanställning i slutet av september hade bolaget fortfarande en skuld på 1,1 miljoner kronor till Skattverket och totalt 3,1 miljoner till Kronofogdemyndigheten.

I oktober vädjade Shadlee Ismail om anstånd med hänvisning till att en lösning innebärande full betalning fanns inom räckhåll.

”Även om det de facto innebär att allt mitt ägande går förlorat i OH Poké Group AB är det under alla förhållande en bättre lösning än en konkurs”, skriver han till Stockholms tingsrätt.

Skatteverket valde då att bevilja uppskov till den 21 november då en ny konkursförhandling skulle hållas. Någon förhandling behöver dock inte genomföras eftersom Shadlee Ismail den 20 november i ett mejl till Stockholms tingsrätt medger Skatteverkets konkursansökan. ”Gäldenären är på obestånd och det inte enbart tillfälligt”, skriver han och yrkar att förhandlingen ska ställas in.

Samma dag, den 20 november, beslutar tingsrätten att försätta Oh Poké Group i konkurs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047