23948sdkhjf

Flera stängningar på kort tid för Espresso House

I slutet av november avvecklar Espresso House ett av sina kaféer i Halmstad. Det blir den tredje stängningen på kort tid i Sverige. Två kaféer stängdes också nyligen i Helsingfors.

Espresso House grundades 1996 i Lund och växte snabbt till Sveriges största kafékedja. Sedan 2015 ägs bolaget av tyska familjeföretaget JAB Holding och har nu runt 250 kaféer i Sverige och cirka 500 totalt.

Den snabba expansionen bromsades först upp under pandemin då Espresso House stängde fler enheter än man öppnade. Under perioden 2020 till 2022 slogs dörrarna upp för 10 nya kaféer samtidigt som 14 stängdes på grund av bristande lönsamhet.

På senare tid har expansionen återigen stannat upp i Sverige som en del av en medveten strategi. ”Vårt primära fokus nu är att förvalta de kaféer vi har i drift idag”, förklarade Espresso House etableringschef Johan Gedeberg för Dagens Industri i maj.

Men inte heller Espresso House är immunt mot lågkonjunkturen. Kedjan tvingas också avveckla flera kaféer. 

I Halmstad stängs i slutet av november ett av två kaféer i city. 

”Vi stänger på Köpmansgatan för att satsa våra resurser på våra två andra kaféer i staden, Storgatan och i Hallarna, dit vi välkomnar våra gäster i Halmstad”, skriver Julia Nyberg, distriktschef på Espresso House, i ett mejl till Hallandsposten

I slutet av augusti stängde Espresso House också sitt kafé i Gallionen i Uddevalla centrum efter att ha avstått från att förnya hyresavtalet och i juni lämnade kedjan Vetlanda efter fem år. 

Kedjan har också slagit igen två kaféer i centrala Helsingfors under oktober månad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125