23948sdkhjf

Årets ekokock gjorde det igen – med twist på kroppkaka

Han vann tävlingen redan 2017. Sju år senare har han gjort det igen. Årets ekokock 2024 heter Jonas Alvin.

Fyra finalister, som alla vunnit tävlingen förut, gjorde upp om segern på Kistamässan i Stockholm. Med en ny twist på kroppkakan och med ett älghjärta i huvudrollen stod Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin i Linköping, som segrare i den tionde upplagan. 

Tävlingen syftar till att lyfta fram hållbarhet, resursförbrukning och ekologisk mat. Jonas Alvin säger att han valde att jobba med minimala resurser, precis som i sitt dagliga arbete.

– Älghjärtat påminde mig om min tid på Speceriet – en fantastisk råvara som ofta förbises, trots dess smakrikedom. Framöver kommer jag fortsätta lyfta hållbarhet och inspirera till en medveten resursanvändning i köket.

Juryns motivering lyder: Med en estetisk säsongdriven matlagning och en hantverksmässig teknisk höjd sätter han råvaran i fokus. Denna kock är ett föredöme för framtidens hållbara gastronomi och en sann ambassadör för ekologisk kokkonst och råvara.

Årets tävling var något av ett Mästarnas mästare, där alla finalister vunnit tävlingen förut. 

– Deras arbete sätter inte bara standarden för vad hållbar gastronomi kan vara, utan visar också branschen vilka fantastiska möjligheter som finns när vi tar ett helhetsgrepp om råvarorna och tänker cirkulärt. Det är hög tid att vi sätter hållbarhet på menyn, säger Ted Wendt, verksamhetschef på Ekomatcentrum som är tävlingens arrangör.

Placeringar i finalen av Årets ekokock 2024:

  1. Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
  2. Viktor Arabzadeh, Restaurang C, Göteborg
  3. Jonas Karlsson, Restaurang, Växthuset Linds, Visby
  4. Johan Tyrén, Gastronomi 11, Borås

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063