23948sdkhjf

Cirkulära muggar succé under festivalsommaren

Inför sommarens alla musikfestivaler i Danmark introducerade bryggerikoncernen Royal Unibrew en ny cirkulär mugg i engångsplast.

Muggen kallas cirkulär eftersom den ingår i en cirkulär loop där muggar blir muggar efter användning. Till skillnad från andra engångsmuggar kan den nya muggen återanvändas i produktionen av livsmedelsförpackningar. Därmed också i produktion av nya plastmuggar.

På den välbesökta musikfestivalen Smukfest i danska Skanderborg hade arrangören förhoppningar om att kunna samla in 75 procent igen efter användning. Tack vare en ”grön skatt” på 5 danska kronor på första muggen och extra sopsorteringsanläggningar lyckades arrangören samla in hela 95 procent av alla muggar.

– Vi har jobbat länge med att hitta en ny mugg eftersom vi vill göra saker rätt. Vi har undersökt alternativen grundligt, lyssnat på erfarenheter från branschen, beräknat koldioxidavtrycket och jämfört data om olika lösningar. Först nu har vi hittat en mugg med mindre miljöpåverkan än den engångsmugg i plast som vi använde fram till förra året. Det är därför vi tror att den cirkulära muggen är rätt lösning för oss, säger Cathrine Bianca Christensen, hållbarhetskoordinator för Smukfest på festivalens egen hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047