23948sdkhjf

Debut och comeback – här ska McDonald's öppna restauranger

En kort anteckning i en årsredovisning avslöjar att McDonald's ska öppna en restaurang i Finspång. Samtidigt visar en bygglovsansökan att planer också finns på att återvända till Piteå.

I en notering i Coop Finspångs årsredovisning för 2023 berättar föreningen om ett avtal man skrivit nyligen. Föreningen, som även äger fastigheter, har kommit överens om markarrendering med McDonald's svenska verksamhet, som numera går under namnet Food Folk Sverige.

”20 mars 2024 tecknade Coop Finspång ett markarrendeavtal med Food Folk Sverige AB som planerar för en etablering av en McDonald's-restaurang på Vibergaområdet. Tillträdesdatum är satt till 15 april och restaurangen beräknas öppna under senare delen av 2024”, skriver kooperationen i sin årsredovisning.

Etableringen blir den amerikanska snabbmatsjättens första i Finspång.

I Viberga finns en trafiknära handelsplats, vilket är den typ av etableringar som Food Folk prioriterat på sistone. Under föregående år stängde snabbmatskedjan flera restauranger i centrum för att satsa på drive thru-enheter längs de stora vägarna.

Samtidigt rapporterar Piteå-Tidningen att snabbmatsjätten vill göra ett försök att återvända till den norrbottniska stad som McDonald's av lönsamhetsskäl tvingades lämna för 16 år sedan. McDonald's har tidigare haft svårt att få ordentligt fäste uppe i norra Sverige där den norrländska kedjan Max regerar.

För en vecka sedan, den 20 maj, inkom en bygglovsansökan till Piteå kommun där det framgår att hamburgerjätten vill bygga en 358 kvadratmeter stor restaurang med McCafé på Fläktgatan i Piteås handelsområde där bland annat Willys och Dollarstore har sina butiker. Enligt de ritningar som skickats till kommunen ska en restaurang i två plan byggas på en del av den befintliga parkeringen intill Willys. När den kan stå klar återstår att se.

Foodnet rapporterade tidigare under våren om ytterligare en etablering som är på gång för hamburgarkedjan. Food Folk Sverige tecknade i mars ett avtal med Prisma Properties, utvecklare av fastigheter för bland annat snabbmatsrestauranger, och tre franchisetagare för McDonald's för nya restauranger på tre olika orter i Norden.

Två av satsningarna är i Danmark, där den ena redan har öppnat i Vejle i södra Danmark, och den andra planeras i Holbæk utanför Köpenhamn. Den svenska etableringen sker i Kalmar under året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067