23948sdkhjf

Hantverksbryggerier går på knäna – vill se sänkt skatt

Mer än var tionde verksamhet riskerar att läggas ner. Branschorganisationen efterlyser en differentierad skatt.

Den senaste tidens kostnadsökningar har slagit hårt mot livsmedelsbranschen. Bland livsmedelsföretagen kan de svenska hantverksbryggerierna vara några av de hårdast drabbade. Åtta av till bryggerier uppger att den ökande inflationen och de oförutsägbara elräkningarna kommer att ge betydande negativa effekter på verksamheten under 2023. Det framkommer i en undersökning utförd av branschorganisationen Sverige Oberoende Bryggerier.

Den svenska marknaden för hantverksbryggerier har exploderat de senaste åren men den senaste tidens kriser har lett till minskad omsättning. Enligt statistik från Systembolaget har försäljningen av lokalt och småskaligt producerad öl minskat med 19,1 procent under hösten i jämförelse med samma period 2021. Samtidigt låg den totala ölförsäljningen relativt konstant.

– Hösten 2022 var redan otroligt utmanande för vår verksamhet – försäljningen och marginalerna minskade drastiskt i jämförelse med tidigare år. Om kostnaderna försätter att öka även under detta år, och det inte kommer någon åtgärd från politiskt håll, så är jag rädd att vi kommer att vara tvungna att säga upp anställda och skala ner vår verksamhet i betydande omfattning, säger Anders Thelenius, vd på Jämtlands bryggeri, i en kommentar.

I undersökningen framgår också att ett av tio av de tillfrågade företagen sannolikt kommer att tvingas lägga ner sin verksamhet om ingen förbättring sker.

Enligt Sveriges Oberoende Bryggerier finns det en potentiell lösning då EU:s alkoholskattdirektiv tillåter lägre alkoholskatter för små producenter, vilket är en möjlighet som endast Sverige och Spanien inte har utnyttjat.

– På Irland har man räddat hantverksbryggerierna med en differentierad skatt. Sverige har gjort tvärtom och höjt alkoholskatten mitt i krisen. Våra medlemmar är tydliga om vad en halverad alkoholskatt klan ge: för 15 procent skulle det kunna betyda räddningen för verksamheten; för 30 procent skulle det stärka marginalerna och leda till en starkare ekonomi och hela 35 procent skulle kunna anställa ytterligare personal som effekt av en skattelättnad, säger Erik Frithiof, ordförande på Sveriges Oberoende Bryggerier i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062