Dryckesbranschen fortsätter att växa
Den svenska dryckesbranschen är en av de snabbast växande delarna av livsmedelssektorn och det ser inte ut att avta. Under perioden 2018-2019 har antalet producenter av alkoholhaltiga drycker ökat med 114 stycken från 760 till 874 varav ett 40-tal av dess registrerats under de första fem månaderna under 2020, det framgår av Dryckesbranschrapporten gjord på uppdrag av svenska dryckesproducenter.
–Den svenska dryckesbranschens utveckling imponerar. Det är inte bara antalet producenter som har blivit flera. Kvaliteten och bredden på utbudet av öl, vin, cider, vodka, gin, akvavit och whisky har gjort Sverige till en ledande dryckesnation i Europa. Om branschen ges möjlighet att fortsätta utvecklas,är jag övertygad om att vi snart kommer ha flera exportsuccéer, säger Fredrik Borelius, ordförande i Föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker i en kommentar.
Den i särklass största kategorin är bryggerier där Sverige idag har hela 600 registrerade tillverkare av öl, varav 75 tillkommit bara sedan årsskiftet 2018-2019. Detta innebär att Sverige idag har fler bryggerier än Belgien.
Även antalet sprittillverkare har ökat starkt de senaste åren. Idag finns 118 företag registrerade för att tillverka akvavit, vodka, whisky och gin. Av dessa har 21 stycken tillkommit sedan 2018–2019. Det är en ökning med 21 procent. Även cidertillverkningen har ökat och idag finns det 92 producenter av cider, vilket är en ökning med 23 procent från årsskiftet 2018–2019 då antalet företag uppgick till 75 stycken.