Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever
De ansvariga bakom Årets kock gör en satsning för att säkra talangflödet. Två nya ungdomstävlingar för gymnasieelever lanseras: Årets kockelev och Årets kockelever.
Ulrika Brydling, som tidigare drev Unga ekokockar, är nu i stället projekt- och tävlingsledare för Årets kockelev/kockelever.
– Kockyrket är ett framtidsyrke med många möjligheter, men tillväxten är svag. Det behöver vi ändra på. Vi vill visa nästa generations kockar hur roligt, utmanande och mångfacetterad en karriär som kock kan vara och att det är ett yrke att utvecklas i hela livet, säger Ulrika Brydling.
Den första finalen hålls på Gamla Riksarkivet i Stockholm den 6-7 maj. Temat för årets tävling är ”hållbart” med fokus på framtidens mat.
I lagtävlingen Årets kockelever jobbar de tävlande i lag om tre och lagar sina egna menyer. I Årets Kockelev får åtta tävlande en råvarukorg presenterat för sig en tid innan finalen. Den sista detaljen får de först kvällen innan finalen.