Krogkonkurserna fortsätter öka
Krogkonkurserna ökade kraftigt 2018 och det fortsätter på samma sätt under 2019. Konkurserna i restaurang- och hotellbranschen ökade i januari med 12 procent. Det är den största ökningen av alla branscher som finns med i Upplysningscentralens månadsstatistik. Totalt ökade konkurserna i Sverige med i genomsnitt 5 procent.
Richard Damberg, ekonom på UC, konstaterar att det varit en tuff start på det nya året för restaurangbranschen.
– Enligt SCB upplever restaurangnäringen en nolltillväxt, bortsett från hotell och trafiknära restauranger, efter flera år av kraftig tillväxt. Det ligger helt i linje med vad vår statistik visar och trenden tycks vara ihållande, trots vår konsumtionsvilja och benägenhet att äta ute.
I restaurangbranschen liksom i byggbranschen ökar också antalet bolag som får sämst riskklass hos UC.
– Ökad konkurrens och ökat användande av aktiebolag som brottsverktyg är två förklaringar till att konkurserna ökar, säger Richard Damberg.
38 företag i restaurang- och hotellbranschen gick i konkurs i januari.