Bagerikedja mer innehållstransparenta
Fabrique Stenugnsbageris bagerier blir Ä-märkta vilket innebär att alla bakade produkter, som bröd, bullar och kakor, inte ska innehålla några mjölbehandlingsmedel eller tillsatt gluten och att inte produkterna ska innehålla några tillsatser.
– Vi bakar bara på helt rent mjöl. 98 procent av allt mjöl som används idag innehåller alfaamylaser och askorbinsyra. Vi har ett helt rent mjöl utan dessa kemikalier och det är dessutom stenmalet. Då krävs det mer kunskap, teknik och känsla, men resultatet blir oslagbart och man får inte heller i sig dåligt gluten som många är känsliga för, säger Charlotta Zetterström, medgrundare och ägare.
Fabrique har 17 brödbutiker runt om i Stockholm och därtill bageri i Rute på Gotland och i London. Senare höst väntar öppning i New York.
Bagerikedjan arbetar även med att ta bort tillsatser ur övriga produkter som till exempel färdiga mackor, saft och marmelad.
För att det ska blir tydligt för kunden vad bröden innehåller har Fabrique i samband med Ä-märkningen dessutom tagit fram en pärm med alla ingrediensförteckningar som finns vid kassan i varje butik.