Gör upp om godaste och mest innovativa smörgåsen
Tävlingen avgörs den 9 november på Sthlm Food & Wine. Årets finalister är Erica Andersson, Möllers bageri & konditor, Jeanette Ekerås, från gårdsbageriet Mormor Bättys Kringlor, Emma Laiti, från Hemmagastronomi Matsal, Deli och Bageri, Viktor Lind från Scandwich, Ronja Sander, från Malmborgs Konditori, Lilian Sagerfors från Ekenäs Hantverksbageri, Tomas Persson från RoslagsBageriet samt Mikaela Fischerström från Haga Tårtcompani & Bageri.
Finalisterna ska på 45 minuter skapa 20 mackor och allt, förutom brödet och eventuellt tillagat kött, fågel eller fisk, ska skapas från grunden.
– Mack-SM är tävlingen där vi vill se innovativa mackor. Ingredienserna i kombination med brödet ska kittla smaklökarna och bland årets bidrag ser vi tydliga hållbarhetstrender med lokal förankring. Mackorna i finalen av Mack-SM uppmuntrar hela branschen och alla mack- och brödfantaster ute i landet att prova nya kombinationer och smaker. Vi ser en trend i att det klimatsmarta brödet nu även kombineras med klimatsmarta tillbehör, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.
Årets jury består av juryordförande Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015 och som äger och driver Spånga Konditori och Bullar & Bröd i Stockholm, Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer, Liselott Svensson, vinnare av Mack-SM 2014 som arbetar på Bageri Rosetten i Jönköping, Gustav Fagerman, Årets Bagare 2018, som driver Artisan Bread i Karlstad samt Yohan von Engelhardt Volle, kock och produktutvecklare från bagerileverantören KåKå.