Alla vill äta – vem ska laga?
Några axplock ur programmet: Svenska Kocklandslaget berättar om hur de arbetar med att locka fler kvinnor att vilja tävla och lockas till branschen. Visita, Claes Sandvig och Johanna Schub, medverkar och redogör för hur Visista arbetar kompetensförsörjning generellt och utbildningsplattformen Visitaakademin. Hur rekrytering från Sydeuropa går till berättar Peter Karanci, Eures, Arbetsförmedlingen. Anna Ålund, verksamhetschef UHR utbildning, presenterar Hotell- och restaurangbranschens valideringsmodell för kockar
Björn Wärnberg, Skolverkets Lärlingscentrum, informerar om Lärlingsutbildning och Lärlingsanställning
Jens Heed, Visit Sweden, projektledare för måltidsprogrammet berättar om hur måltidsturismen utvecklas. Presentationerna varvas med diskussioner. |
Många ser med stor oro ser att så lite görs när det gäller framtidens kompetensförsörjning i branschen. SKF, Svenska Kockars Förening har drivit frågan under lång tid och arrangerar nu med en temadag i samband med Mat 2018 i Växjö.
Syftet med dagen är att diskutera och belysa hur branschen blir ett mer attraktivt yrkesval. Frågorna på agendan är utmaningar och möjligheter i branschen. Vilka utbildningsvägar som finns och hur dessa kan utvecklas. Samt hur vi möter branschens behov av kvalificerade medarbetare.
Målgruppen för dagen är alla yrkesverksamma i restaurangbranschen, besöksnäringen, måltidssektorn, företagare, kostchefer och måltidschefer, kökschefer, kockar, restauranglärare, skolledare och utbildningsanordnare för branschen men även praktikhandledare och intresserade från näringsliv.
Hela programmet och anmälan finns på Mat2018 sajt eller till event@svenskakockarsforening.se senast måndagen den 3 september 2018.