Slow Food-rörelsen vill växa i Norden
Slow Food involverar över en miljon människor som är engagerade i och passionerade för god, ren och rättvis mat. Detta inkluderar kockar, ungdomar, aktivister, bönder, fiskare, experter och akademiker i över 160 länder. |
Med målet att skapa dialog mellan de nordiska länderna kring hållbar matproduktion och konsumtion sammanstrålar nu Slow Food rörelsen i sitt första nordiska Terra Madre-möte i slutet av april.
Under den två dagar långa konferensen i Köpenhamn är målet att skapa nätverk kringbra, ren och rättvis ny nordisk mat.Terra Madre Nordic är ett möte för Nordic Slow Food-nätverket av småskaliga, högkvalitativa producenter, aktivister, akademiker och kockar. Evenemanget finansieras av Nordiska ministerrådet; partners i projektet inkluderar Slow Food-samfund från hela Norden.
Slow Food är för konsumenter, småskaliga producenter och mathantverkare somproducerar högkvalitativa livsmedel på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.
Under helgen den 27-29 april 2018, kommer det att finnas en marknadsplats som visar upp producenter, Slow Food-organisationen likasinnade organisationer och mer. Programmet innehåller presentationer, provsmakningar och försäljning av produkter; dessutom tillfälle för nätverka och delta i workshoppar och samtal om den nordiskamatkulturen.
Under Terra Madre–dagarna kommer 80 utställare att medverka. Cirka 200 Slow Food-aktivister förväntas komma till mötet rån Danmark, Sverige, Norge, Finland, Grönland, Island, Färöarna, Åland och Sápmi. Förhoppningen är att cirka 5 000 besökare kommer till evenemanget.
Evenemanget hålls i CPH Food Space, Københavns Madhus och på andra platser iMeatpacking-distriktet. Slow Food Norden Verkar bland annat genom: 12 övervakare som skyddar inhemsk föda, lokala växtsorter,traditionella förädlingsmetoder och produktion.
Kockalliansen på Island är ett kocknätverk som försvarar biologiskt matmångfald över hela världen. Mer om evenemaget här och om rörelsen här.