Han blev Årets unga kock
Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg korades till Årets unga kock 2018, arrangerad av Chaîne des Rôtisseurs, vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola på måndagskvällen. Han blev silvermedaljör i tävlingen 2016.
I konkurrens med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg, komponerad av kocken Andreas Edlund och Chaîne des Rôtisseurs Consellier Culinaire Catarina Offe, med anka och röding som huvudingredienser.
Övriga finalister var Viktor Arabzadeh från Swedish Taste i Göteborg, William Brittsjö från Oaxen Krog och Marcus Forsberg från Oaxen Slip i Stockholm, Fabian Olli Johansson från Rot på Gotland samt Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm.
Henric Herbertsson går nu vidare till Chaîne des Rôtisseurs världsfinal i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.
Juryns motivering löd;
”En varierande meny utförd med säkert handlag och med stor målmedvetenhet. En meny med klassiskt hantverk serverad med modern touch. Allt detta tillsammans gav den bästa smaken.”
Henrics Herbertssons segermeny bestod av förrätten
med dillbakad röding med bakad purjolök, purjosot, dillkräm, brynt smörvinegrett och syrlig gurka.
Huvudrätten var stekt ankbröst, krispigt lår, jordärtskockskräm med syrad grädde, brysselkål, anksky och libbsticka samt en dessert som bestod av chokladkräm med hasselnötter, maräng, stekt sockerkaka, ljummen ananaskompott, apelsinsorbet och körvel.
På andra plats i tävlingen kom Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm och på tredje plats Fabian Olli Johansson som till vardags arbetar på restaurang Rot på Gotland.
Fabian Olli Johansson tilldelades även Köksjuryns pris, ett pris som delas ut sedan ett par år och som baseras på köksarbetet, samt Publikens pris efter en röstning bland gästerna på den efterföljande middagen.
I juryn satt Kurt Weid, Johan Andersson, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist, Lena Eriksson, Henrik Norström och Björn Persson.
Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen är en viktig del av Chaîne des Rötisseurs verksamhet och har arrangerats sedan 1976.