23948sdkhjf

Goda karriärutsikter inom restaurang

Det råder stor brist på utbildade kockar och bristen väntas hålla i sig fram till 2035, enligt ny rapport.

Den som väljer att utbilda sig till kock har fina yrkesmöjligheter en lång tid framåt, enligt Statistiska Centralbyråns rapport ”Trender och prognoser 2017” .

Stor brist väntas och efterfrågan beräknas öka med cirka 20 procent fram till 2035.

Ökningen förklaras bland annat av att besöksnäringen växer. Enligt arbetsgivarnas bedömning i Arbetskraftsbarometern 2017 är det redan idag stor brist på nyutexaminerade med gymnasial restaurangutbildning.

– Det råder idag stor brist på personal som kockar och servispersonal. Bristen kommer råda en mycket lång tid framöver. För den som vill ha garanterat jobb så är till exempel kockyrket ett mycket säkert kort, säger Peter Thomelius, utbildningsansvarig på Visita i en kommentar till rapporten.

År 2015 fanns 100 000 förvärvsarbetande med en restaurang- och livsmedelsutbildning på gymnasial nivå, enligt Statistiska centralbyrån. Visita menar att fram till 2023 beräknas 50 000 nya jobb behövas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109