23948sdkhjf

Pizzan som kulturarv

Nu är beslutet taget och det är fastslaget att napolitansk pizza är ett kulturarv.

Konsten att baka napolitansk pizza är ett kulturarv enligt Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv. Beslut om detta fattades häromveckan.

Kampanjen Pizza Unesco som verkat för den napolitanska pizzan har samlat kring 2 miljoner namnunderskrifter från över 90 länder och Stockholm och Giro Pizzeria blev en av kampanjens sista anhalter. I samband med eventet samlades 1 200 namnunderskrifter  in under närvaro av italiens före detta miljö och agrikulturminister Alfonso Pecoraro Scanio som varit drivande i kampanjen.

- Erkännandet som kulturarv är historiskt för Neapel och den pizzatradition som sträcker sig 300 år bakåt i tiden. Vi är oerhört stolta att ha bidragit till kampanjen och så glada över att få vara en del av den internationella pizzafamiljen, säger Amilcare Astone, vd för Giro Pizzeria i en kommentar.

Listan över immateriella kulturarv innehåller över 350 traditioner och konstformer.

Följande kriterier krävs vid tillagandet av napolitansk pizza:

Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst.

Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna.

Produkterna ska helst vara från Campania regionen: Mozzarella, tomater, basilika, olivolja.

Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450 till 480 grader.

Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078